Hop med på den store bagetrend! Bag dit eget surdejsbrød

Har du også lagt mærke til, at surdejsbrød er blevet in på Insta, nu hvor mange har fået lidt mere tid i hjemmet? Måske tænker du, at det da ser dejligt ud, men også er liiiidt besværligt? Det er faktisk ikke svært at blive surdejsmester! Det kræver bare godt med tålmodighed, men resultatet er til gengæld sprøde brød med himmelsk smag.

Derfor skal du bage med surdej

Surdej og gær har nogle af de samme egenskaber: De får dit brød til at hæve. Men mens gær kun består af gærceller, består surdej af mælkesyrebakterier og forskellige gærceller. Det betyder, at surdej tilføjer mere smag og aroma til dit brød og giver det en god konsistens. Samtidig er det en slags evighedsgær, som du kan opfriske og bruge igen og igen.

Guide: Sådan laver du en surdej

Det er nemt at lave en surdej, for det er din surdej, der skal gøre arbejdet for dig.

Dag 1:

50 g hvedemel

50 g fuldkornsmel (fx rugmel, ølandshvedemel, grahamsmel eller et miks)

2 dl lunkent vand

Beholder med låg

Bland ingredienserne i din beholder, og stil din surdej på køkkenbordet. Den skal helst stå i skygge. Læg låget på, men luk ikke helt tæt, så din surdej får luft.

Dag 2

Din surdej skal have fred til at udvikle sig.

Dag 3-5

Nu er det tid til at ‘fodre’ din surdej. Fjern cirka halvdelen af surdejen fra beholderen. Rør rundt i den resterende dej. Er der en skorpe på din surdej, så skrab laget af, inden du rører rundt. Tilføj nu ca. 25 g fuldkornsmel og 25 gram hvedemel samt ½ dl lunkent vand. Gentag processen de næste tre dage. Din surdej skal helst dufte syrligt og boble. Er der mug på, så har de dårlige bakterier desværre vundet. Flyt din surdej i en ny beholder eller start forfra, hvis det fortsætter.

Dag 6

Nu skulle din surdej gerne være klar til bagning. Du tjekker, om din surdej er klar ved at putte en skefuld i et glas med lunkent vand. Flyder din surdej, så er den klar! Hvis din surdej ikke er helt klar, så giv dejen et par dage mere.

Når du har brugt din surdej

Gem altid halvdelen af din surdej. Surdej kan genbruges mange gange, hvis du sørger for at holde den ved lige. Hvor ofte den skal opfriskes, afhænger af temperatur og meltype – men ca. en gang hver anden uge, hvis du stiller den i køleskabet. Men prøv dig frem, så lærer du lige så stille din surdej at kende!

Opskrift 1: De lækreste surdejsboller

Det skal du bruge (ca. 12 boller):

3,5 dl koldt vand

100 g surdej

100 g ølandshvedemel

100 g grahamsmel

300 g hvedemel

1 spsk. salt

 

 

Sådan gør du:

Dag 1:

  1. Opfrisk din surdej efter samme metode som ovenfor, og lad den stå i tre timer. Så er den klar til brug.
  2. Bland vand, mel og surdej sammen. Det er en fordel at bruge en røremaskine, men du kan også sagtens gøre det i hånden. Lad det stå en time.
  3. Kom salt i dejen, og ælt den godt igennem. Kom en smule mere vand i løbende, så du får en smidig og glat dej. Ælt gerne i min. 10 minutter. Lad dejen hvile 30 minutter. Fold dejen et par gange. Lad den hvile 30 minutter mere, og sæt den så i køleskabet i 12 timer.

Dag 2:

  1. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den stå et par timer.
  2. Tænd ovnen på 250 grader varmluft, og put en bageplade i ovnen.
  3. Kom dejen ud på et bord med mel, og fold dejen et par gange. Du skal ikke ælte den. Skær dejen ud i 12 boller, og læg dem på bagepapir.
  4. Tag den varme bageplade ud, hiv bagepapiret med bollerne over på bagepladen, og bag dem i ovnen i 10-12 minutter, til de er gyldne. Lad dem køle lidt af, inden du serverer dem.

Opskrift 2: Det perfekte surdejsbrød

Det skal du bruge:

5 g gær

5 1/2 dl koldt vand

1 1/2 dl surdej

800 g tipo 00 mel

100 g rugmel

1,5 spsk. havsalt

⅓ dl olie

 

Sådan gør du:

Dag 1:

  1. Opfrisk din surdej efter samme metode som ovenfor, og lad den stå i tre timer. Så den er klar til brug.
  2. Hæld koldt vand i en røreskål (eller almindelig skål), og rør gæret ud i vandet.
  3. Tilføj dit surdej, mel og salt.
  4. Ælt dejen godt igennem, mindst 10 minutter, til dejen er glat og smidig.
  5. Kom dejen i en ny skål smurt med olie, kom husholdningsfilm over skålen, og stil den i køleskabet til næste dag.

Dag 2:

  1. Tag dejen ud af køleskabet, hæld den forsigtigt ud på et bord med mel, og del dejen i to.
  2. Lad brødet hæve i 45 minutter.
  3. Tænd efter 20 minutter ovnen på 250 graders varmluft, og stil din bageplade midt i ovnen.
  4. Put brødene på den varme plade, når de er færdige med at hæve, og sæt dem ind i ovnen igen.
  5. Bag brødene i ca. 25 minutter. Vend gerne undervejs, så det får lige meget på alle sider.
  6. Lad dem køle godt af – og nyd dine sprøde brød!

Psst..! Mangler du ingredienser eller bageredskaber? Bilka i Næstved Storcenter holder stadig åbent. Du kan se åbningstiderne for Bilka her.