Har du også lagt mærke til, at surdejsbrød er blevet in på Insta, nu hvor mange har fået lidt mere tid i hjemmet? Måske tænker du, at det da ser dejligt ud, men også er liiiidt besværligt? Det er faktisk ikke svært at blive surdejsmester! Det kræver bare godt med tålmodighed, men resultatet er til gengæld sprøde brød med himmelsk smag.
Derfor skal du bage med surdej
Surdej og gær har nogle af de samme egenskaber: De får dit brød til at hæve. Men mens gær kun består af gærceller, består surdej af mælkesyrebakterier og forskellige gærceller. Det betyder, at surdej tilføjer mere smag og aroma til dit brød og giver det en god konsistens. Samtidig er det en slags evighedsgær, som du kan opfriske og bruge igen og igen.
Guide: Sådan laver du en surdej
Det er nemt at lave en surdej, for det er din surdej, der skal gøre arbejdet for dig.
Dag 1:
50 g hvedemel
50 g fuldkornsmel (fx rugmel, ølandshvedemel, grahamsmel eller et miks)
2 dl lunkent vand
Beholder med låg
Bland ingredienserne i din beholder, og stil din surdej på køkkenbordet. Den skal helst stå i skygge. Læg låget på, men luk ikke helt tæt, så din surdej får luft.
Dag 2
Din surdej skal have fred til at udvikle sig.
Dag 3-5
Nu er det tid til at ‘fodre’ din surdej. Fjern cirka halvdelen af surdejen fra beholderen. Rør rundt i den resterende dej. Er der en skorpe på din surdej, så skrab laget af, inden du rører rundt. Tilføj nu ca. 25 g fuldkornsmel og 25 gram hvedemel samt ½ dl lunkent vand. Gentag processen de næste tre dage. Din surdej skal helst dufte syrligt og boble. Er der mug på, så har de dårlige bakterier desværre vundet. Flyt din surdej i en ny beholder eller start forfra, hvis det fortsætter.
Dag 6
Nu skulle din surdej gerne være klar til bagning. Du tjekker, om din surdej er klar ved at putte en skefuld i et glas med lunkent vand. Flyder din surdej, så er den klar! Hvis din surdej ikke er helt klar, så giv dejen et par dage mere.
Når du har brugt din surdej
Gem altid halvdelen af din surdej. Surdej kan genbruges mange gange, hvis du sørger for at holde den ved lige. Hvor ofte den skal opfriskes, afhænger af temperatur og meltype – men ca. en gang hver anden uge, hvis du stiller den i køleskabet. Men prøv dig frem, så lærer du lige så stille din surdej at kende!
Opskrift 1: De lækreste surdejsboller
Det skal du bruge (ca. 12 boller):
3,5 dl koldt vand
100 g surdej
100 g ølandshvedemel
100 g grahamsmel
300 g hvedemel
1 spsk. salt
Sådan gør du:
Dag 1:
Dag 2:
Opskrift 2: Det perfekte surdejsbrød
Det skal du bruge:
5 g gær
5 1/2 dl koldt vand
1 1/2 dl surdej
800 g tipo 00 mel
100 g rugmel
1,5 spsk. havsalt
⅓ dl olie
Sådan gør du:
Dag 1:
Dag 2:
Psst..! Mangler du ingredienser eller bageredskaber? Bilka i Næstved Storcenter holder stadig åbent. Du kan se åbningstiderne for Bilka her.